Willem en WendyWillem en Wendy in Irak
Wij zijn Willem en Wendy van Amerongen. Als je ons beter wilt leren kennen, ga dan eens naar onze website. Toen we het verlangen kregen om juist de meest kwetsbare mensen te dienen, leidde God ons naar allerlei plekken: Zuid-Soedan, Nepal, Afghanistan, Bangladesh, en nu Irak. We begonnen in februari 2018 als werkers van Tearfund in Irak en we willen hier zeker 2 jaar zijn, Willem als landendirecteur en Wendy als donorcoördinator. Lees hier meer over ons werk in Irak.

Waarom Irak?
Heel veel Irakezen hebben intens geleden nadat ISIS in 2014 delen van het land bezette. Zo`n 3.4 miljoen mensen sloegen op de vlucht, waarvan 300.000 nu vluchteling zijn in andere landen. Hoewel de meeste steden weer heroverd zijn op ISIS, zijn we als Tearfund met name bezorgd om de gewone mannen, vrouwen en kinderen. In heel Irak en Koerdistan ondersteunen we deze vluchtelingen. Onze teams zorgen voor toegang tot veilig water, materialen voor tenten, herstel van de infrastructuur, voedsel, kleding en medische hulp. De laatste tijd helpen we ook met traumazorg zodat deze mensen beter kunnen omgaan met de verschrikkingen die ze hebben meegemaakt, zodat families hun leven weer kunnen oppakken. Dit is bijzonder uitdagend werk, omdat we bij deze hulpverlening een heel goed begrip van de lokale culturele normen moeten hebben.

Hoe helpen we?
Eén van onze meest succesvolle programma’s is… geld geven aan een familie. Dit is een bewezen effectieve en respectvolle ondersteuning in deze situatie, in het bijzonder waar er wel toegang is tot een markt om dingen te kopen (zodat ook de economie weer kan stijgen, maar mensen vaak geen/niet genoeg geld hebben om te kunnen overleven). Geld geeft ieder familie de mogelijkheid de ondersteuning te regelen die ze zelf het belangrijkst vinden. De besluitvorming ligt dus bij de ontvangers. In samenwerking met andere organisaties werken we dit programma nu uit, daarbij zorgen we er voor dat de hulp bij de juiste mensen komt.Van hulp naar herstel
Irak heeft een onzekere toekomst, vol met uitdagingen. Er zijn zoveel vluchtelingen! Het land ligt nog vol met explosieven en mijnen. Terwijl de mijnen onschadelijk gemaakt worden brengen wij drinkwater, en zodra de zone veilig is beginnen we met herstellen van de infrastructuur, zodat de lokale bevolking terug kan keren. Langzaam kunnen we zo van noodhulp overgaan naar herstel. Ons Tearfund team is samen met onze partners toegewijd aan dit kwetsbare volk dat nog zoveel hulp nodig heeft. Ons werk is niet makkelijk en niet veilig, we gaan vaak voorbij de grenzen van wat normaal is. We zoeken niet gewoon de plaatsen waar werken makkelijk en normaal is, we doen ons uiterste best voor de Irakezen, die zo wanhopig op onze hulp wachten.

Hoe kunt u ons ondersteunen?
De kans is reëel dat Irak uit het nieuws raakt, waardoor het leiden van deze families, na alles wat ze al meegemaakt hebben, aan hun lot overgelaten blijven. Tenzij ze een echte kans krijgen verder te gaan... Onze werkers hebben het ook nodig om gedragen te worden in ons zware werk. Ze hebben mensen nodig die hen ondersteunen. Wil jij hen, en nog meer de Irakezen, blijven ondersteunen en wil je voor hen bidden?
Laat eens wat van je horen!

Warme groeten,

Willem en Wendy